Helle Naturfotoblogg

Helle Naturfotoblogg

Naturfoto og filming

Litt om det vi holder på med.

Kjernebiter

FuglerPosted by Jan-Åge Fri, February 07, 2014 23:21:49
Kjernebiteren er en av mine favorittfugler.
Med det spesielle latinske navnet Coccothraustes coccothraustes. Den har jeg besøk av på fuglebrettet hvert år. De ankommer rundt juletider og blir til jeg avslutter foringa i april.
Med sitt kraftige nebb er den lett å kjenne igjen.
Når min fugleinteresse startet på 1970 tallet, så jeg ingen kjernebiter, først på slutten av 1980 tallet fikk jeg sett den for første gang, og det ser ut for at den øker i antall, det meldes fra flere steder at det er tilfelle.
Krangler om maten
Med sitt kraftige nebb kan kjernebiteren knuse kirsebærsteiner, prøv det selv, da hadde mine tenner og fyllinger ryke ivertfall! Kjernebiteren har visst et nebbtrykk på 50 kg, ikke dårlig det, for en fugl som veier ca.50-60 gram.
Kjernebiteren står det respekt av, svarttrosten stakk.

En kjernebiter fløy på vinduet mitt en dag, jeg gikk ut for å kikke til den og fryktet det værste, i det jeg skulle løfte den opp, våknet den til, å freste til meg med åpent nebb, jeg rygget og lot den være, ville ikke ha fingrene mine i det nebbet! Heldigvis kom den seg etter hvert.

Bilde over er tatt i april, da får nebbet til kjernebiteren en svak blåtone, og den blir enda flottere. Nebbet til dompapen blir lite i forhold til kjernebiteren.
Det blir sett kjernebitere i Kragerø om våren og sommeren også, så de hekker nok her, men de holder seg på den tiden høyt i trærne og lever anonymt.
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Henry Andersen Mon, February 17, 2014 15:12:42

Kjernebiteren er en av de fineste vi har på fuglebrettet, de var fine.

Posted by Andre Ekeberg Nilsen Mon, February 17, 2014 13:24:55

vakkre fugle bilder